Microsoft Windows Lisans Çeşitleri
Microsoft Windows Lisans Çeşitleri
Windows Lisansları: OEM, Retail, Birim ve MSDN
Microsoft, Windows 7 desteğini durdurdu ve Windows 10, Windows kullanıcılarının bilgisayarlarına yükleyebilecekleri ilk sistem tercihi oldu.
Windows 10 Lisans Türleri
Microsoft, farklı kurallarla yönetilen birçok kanalda Windows 10 lisansları sunmaktadır. Birçoğunuz Windows 10 OEM ve Retail konusunda kafanız karışmış olabilir . Bu bölümde size Windows 10 Retail, Windows 10 OEM, Windows 10 Volume vb. dahil olmak üzere Windows 10 lisanslarını anlatacağım.
1. Windows Perakende Lisansı (Retail)
Windows 10 Perakende lisansı, Microsoft mağazasından veya yetkili bir satıcıdan Windows 10’un bir kopyasını satın alırken edindiğiniz lisansı ifade eder. Windows 10 Perakende lisansınız varsa eski cihazı devre dışı bıraktığınız sürece başka bir bilgisayara aktarabilirsiniz. Donanımda sınır yoktur.
2. Windows OEM Lisansı
OEM, Orijinal Ekipman Üreticisinin kısaltmasıdır. Orijinal ekipman üreticileri bilgisayar ürettiğinde, bunları satmadan önce her zaman OEM Windows’u önceden kurarlar. Bu bilgisayarları satın aldığınızda, bir Windows OEM lisansı alacaksınız ve ekstra para ödemenize gerek kalmayacak.
Görünüşe göre Windows 10 OEM lisansının size maliyeti yok ama aslında maliyeti zaten bilgisayar maliyetine dahil edilmiş. Buna rağmen, yine de Windows 10 Perakende lisansından daha ucuzdur.
Windows 10 OEM lisansı, OEM Windows 10 kullanıcıları için özelleştirilmiştir. OEM PC’de ilk kez etkinleştirildiğinde, donanıma kilitlenir. Ürün anahtarı aktarılamaz ve başka bir kurulumu etkinleştirmek için kullanamazsınız.
3. Windows Toplu Lisansı
Toplu lisans, büyük bir işletme, eğitim ve devlet senaryosu için tasarlanmıştır. Genellikle Toplu lisans, kuruluşların her bilgisayar için farklı bir anahtar girmek zorunda kalmadan birden çok bilgisayarı etkinleştirmek için tek bir ana ürün anahtarı kullanmasına olanak tanır.
Bu lisansı farklı bilgisayarlarda birden çok kez kullanabilirsiniz, ancak sistem sahipliği değiştiğinde bu lisansı cihazla aktaramazsınız ve kuruluşun parçası olmayan cihazları etkinleştirmenize izin verilmez.
4. Windows MSDN Lisansı
MSDN (Microsoft Developer Network), Microsoft tarafından özellikle geliştiriciler için sağlanan erken bir hizmettir. Microsoft teknolojisini kullanarak yazılım geliştiren firma ve kişiler MSDN lisansını abone olarak kullanabilirler.
Ardından, programı tasarlamak, geliştirmek, test etmek ve göstermek için Windows’un kopyalarını yükleyebilir ve kullanabilirler, ancak yazılımı bir üretim ortamındaki bir aygıtta veya sunucuda kullanmamalıdırlar.
Kısacası MSDN lisansı ticari amaçla kullanılamaz. Microsoft’un izni olmadan diğer kullanıcılara yetki verilemez..
Windows 10 OEM ve Perakende: Hangisini Kullanmalıyım?
Çoğu kullanıcı, yalnızca Perakende veya Orijinal Ekipman Üreticisi kanalı aracılığıyla bir Windows 10 lisansı alabilir. Genel bir kullanıcı olarak hangi lisansı seçmeniz gerektiğini merak edebilirsiniz. Windows 10 OEM ve Perakende açısından bunları aşağıdaki yönlerden açıklayacağım:
- Özellikler: Kullanımda, OEM Windows 10 ve Perakende Windows 10 arasında hiçbir fark yoktur. Her ikisi de işletim sisteminin tam sürümleridir. Windows’tan beklediğiniz tüm özelliklerin, güncellemelerin ve işlevlerin keyfini çıkarabilirsiniz.
- Sistem Yükseltmesi: İster Windows OEM sürümünü ister Windows Perakende (FPP) sürümünü çalıştırıyor olun, Windows 10 lisansınız olduğu sürece sisteminizi Windows 10’a yükseltebilirsiniz. Ücretsiz yükseltme zaten sonlandırılmış olsa da, bazı kullanıcılar Media Creation Tool aracılığıyla Windows 10’a ücretsiz olarak yükseltme yapabileceklerini bildiriyor .
- Donanım Değiştirme: Windows 10 FPP lisansınız varsa, bilgisayarınızın herhangi bir parçasını özgürce değiştirebilir ve bilgisayarınız yine de etkinleştirilebilir. Ancak, Windows 10 OEM lisansınız varsa, Yazılım Lisansı Dahili Kodu (SLIC) BIOS’ta depolandığından, bilgisayarın anakart dışında yalnızca herhangi bir parçasını değiştirebilirsiniz. SLIC eksikse, OEM Windows etkinleştirilemez.
- Lisans Aktarımı: Anakart değiştiği için Windows 10 OEM lisansını başka bir bilgisayara aktaramazsınız, ancak Windows 10 Perakende lisansını başka bir bilgisayara aktarabilirsiniz.
- Maliyet: Microsoft, Windows 10 Home Edition için 139 ABD Doları ve Pro için 199 ABD Doları ücret alır . eBuyer, Amazon vb. gibi çevrimiçi alışveriş sitelerinden Windows 10 Perakende sürümlerini satın alırsanız, fiyat biraz daha düşük olacaktır (ancak çok da düşük olmayacaktır). OEM Windows 10 lisansına gelince, çok daha ucuzdur. Amazon’da, bir Windows 10 Home OEM anahtarı 85 ABD Doları, Pro ise 113 ABD Doları tutarındadır.
- Destek: Windows 10 Perakende lisansınız varsa, donanım uyumluluğuyla ilgili sorunlarla karşılaştığınızda veya etkinleştirme sorunlarıyla karşılaştığınızda yardım almak için Microsoft Destek ile iletişime geçebilirsiniz. Ancak, lisansınız bir OEM lisansıysa, Microsoft muhtemelen cihazınızın üreticisiyle iletişime geçmenizi söyleyecektir.