Ubuntu Nedir

Ubuntu Nedir

Çevrimiçi tartışmalarda, genellikle Windows alternatiflerinin tartışılması bağlamında “Ubuntu” teriminin ortalıkta dolaştığını duymuş olabilirsiniz. Peki tam olarak nedir ve insanlar neden onu kullanmayı tercih ediyor?İşte Ubuntu Nedir? sorusunun cevabı

Ubuntu Desktop , Canonical tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımıdır ve kullanım kolaylığı sayesinde en popüler dağıtımlardan biridir. Ayrıca Linux’a yeni başlayanlar için en iyi seçeneklerden biridir. Burada üzerinde durmayacağımız sunucu sürümü de internet sunucularının çoğunda çalışıyor.

ubuntu-nedir
Linux 30 Yaşında: Bir Hobi Projesi Dünyayı Nasıl Fethetti

Peki Linux dağıtımı nedir? 1991 yılında Linus Torvalds tarafından oluşturulan UNIX benzeri sistem olan Linux çekirdeğinden geliştirilen bir işletim sistemidir . Linux dağıtımları genellikle ücretsiz ve açık kaynaklıdır ve birçoğu Windows ve macOS gibi popüler işletim sistemlerine harika alternatiflerdir .

Ubuntu Vakfı, 2004 yılında Güney Afrikalı-İngiliz bir geliştirici ve girişimci Mark Shuttleworth tarafından kuruldu. O zamanlar Linux kullanıcıları arasında çok popüler olan Debian’dan daha kullanıcı dostu bir Linux dağıtımı yaratmak istedi . Ancak kurulumu çok zordu ve Ubuntu Vakfı bunu düzeltmek için çalıştı.

İnsanlar Neden Ubuntu Kullanıyor

Ubuntu’nun denemeye değer olmasının olası tüm nedenlerine bakalım.

Kullanıcı dostu

Yeni başlayanları Linux trenine sokmak için oluşturulmuş bir işletim sistemi olarak Ubuntu, aynı şeyi başarmada harika bir iş çıkarıyor. Windows ve macOS’tan önemli ölçüde farklı görünse de, sığ bir öğrenme eğrisine sahiptir.

Ubuntu , Linux dünyasındaki en popüler masaüstü ortamlarından (DE’ler) biri olan GNOME’u kullanır. DE’yi bir tuvalin, Linux çekirdeğinin üzerindeki bir resim olarak düşünün . GNOME, sizin ve bilgisayarınızın sezgisel ve görsel olarak çekici bir şekilde etkileşim kurduğu yerdir.

Gizlilik ve güvenlik

Linux’un diğer işletim sistemlerinden daha güvenli olduğunu söyleyenleri duymuş olabilirsiniz ve genellikle açık kaynaklı doğasına ve Linux hedefli virüslerin olmamasına atıfta bulunuyorlar. Bir işletim sistemi veya yazılımın açık kaynak kodlu olduğunu söylediğimizde kaynak kodu herkesin kod eklemesine veya değişiklik yapmasına açıktır. Sorunları ve güvenlik açıklarını gidermek için binlerce kişi ve geliştirici birlikte çalışır.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir