Tüm Windows İşletim Sistemleri Listesi

Windows işletim sistemleri

Microsoft Windows ( Windows veya Win olarak da anılır ), Microsoft tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir grafik etkileişimli işletim sistemidir . Dosyaları depolamak , yazılım çalıştırmak , oyun oynamak , video izlemek ve İnternet’e bağlanmak için bir yol sağlar .Microsoft Windows ilk olarak 10 Kasım 1983’te 1.0 sürümüyle tanıtıldı . Bundan sonra, mevcut sürüm olan Windows 11 da dahil olmak üzere bir 12 den fazla Windows sürümü yayınlandı .Windows işletim sistemleri OSO indirmek için tıklayın

Windows işletim sistemleri

Windows sürümleri

Windows XP’den başlayarak Microsoft, Windows’un çeşitli sürümlerini yayımladı. Bu Windows sürümlerinin her biri aynı çekirdek işletim sistemine sahiptir, ancak bazı sürümlerde ek ücret karşılığında ek özellikler bulunur.

Windows 1.0

1985’te tanıtılan Microsoft Windows 1.0, işletim sisteminin temel bir yönünü temsil eden bilgi işlem kutuları veya “ pencereler ” nedeniyle adlandırılmıştır . Windows 1.0, MS-DOS komutları yazmak yerine, kullanıcıların pencerelere erişmek için işaret edip tıklamalarına izin verdi.

Windows 2.0

1987’de Microsoft, Intel 286 işlemci için tasarlanan Windows 2.0’ı piyasaya sürdü. Bu sürüme masaüstü simgeleri, klavye kısayolları ve geliştirilmiş grafik desteği eklendi.

Windows 3.0

Windows 3.0, Intel 386 işlemciler için tasarlanmış 16 renkle daha iyi simgeler , performans ve gelişmiş grafikler sunan Mayıs 1900’de piyasaya sürüldü . Bu sürüm, uzun yıllar boyunca Microsoft Windows’un standart “görünümünü ve hissini” sağlayan ilk sürümdü. Windows 3.0, Program Yöneticisi, Dosya Yöneticisi, Yazdırma Yöneticisi ve Hearts, Mayın Tarlası ve Solitaire gibi oyunları içeriyordu. Microsoft, Windows 3.1’i 1992’de yayımladı.

Windows NT 3.1 – 4.0

Windows NT (Yeni Teknoloji), önleyici çoklu görevi destekleyen 32 bit bir işletim sistemiydi. Aslında Windows NT’nin iki sürümü vardır: ağlarda bir sunucu olarak çalışmak üzere tasarlanmış Windows NT Server ve bağımsız veya istemci iş istasyonları için Windows NT Workstation.

Windows 95

Windows 95  , Windows işletim sistemine yapılan büyük bir yükseltmeydi. Bu işletim sistemi, öncüsü Windows 3.1’e göre önemli bir ilerlemeydi. Windows 95, yeni bir kullanıcı arabirimine sahip olmasının yanı sıra, bir dizi önemli dahili iyileştirmeyi de içeriyordu. Belki de en önemlisi, 32-bit uygulamaları destekliyordu, bu da özellikle bu işletim sistemi için yazılmış uygulamaların çok daha hızlı çalışacağı anlamına geliyordu.

Windows 95, daha eski Windows ve DOS uygulamalarını çalıştırabilse de, temel olarak DOS’u temel platform olarak kaldırdı. Bu, 640K ana bellek ve 8 karakterli dosya adları gibi eski DOS sınırlamalarının çoğunun kaldırılmasıyla sonuçlandı. Bu işletim sistemindeki diğer önemli özellikler, kurulu donanımı otomatik olarak algılama ve yapılandırma ( Tak ve Çalıştır ) yeteneğiydi.

Windows 98

Windows 98 , FAT32, AGP, MMX, USB, DVD ve ACPI dahil olmak üzere bir dizi yeni teknolojiyi destekledi. Yine de en görünür özelliği, Web tarayıcısını (Internet Explorer) işletim sistemiyle entegre eden Active Desktop idi. Kullanıcının bakış açısından, kullanıcının sabit diskinde yerel olarak bulunan bir belgeye veya dünyanın yarısında bir Web sunucusunda bulunan bir belgeye erişmek arasında hiçbir fark yoktu.

Windows 2000

Genellikle “W2K” olarak kısaltılan Windows 2000 , yazılım uygulamalarını çalıştırmak, İnternet ve intranet sitelerine bağlanmak ve dosyalara, yazıcılara ve ağ kaynaklarına erişmek için iş masaüstü ve dizüstü bilgisayar sistemleri için bir işletim sistemiydi. Microsoft, Windows 2000’in dört sürümünü yayımladı: Professional (iş masaüstü ve dizüstü bilgisayar sistemleri için); Sunucu (hem bir Web sunucusu hem de bir ofis sunucusu); Gelişmiş Sunucu (iş kolu uygulamaları için); ve Datacenter Server (yüksek trafikli bilgisayar ağları için).

Windows Millenium Sürümü (ME)

“Windows Me” olarak adlandırılan Windows Millennium Edition, Windows 98 çekirdeği için bir güncellemeydi ve Windows 2000 işletim sisteminin parçası olacak bazı özellikleri içeriyordu. Bu sürüm ayrıca “DOS’ta Önyükleme” seçeneğini de kaldırdı.

Windows XP

Windows XP 2001 yılında piyasaya sürüldü. Kullanıcı arabiriminin yeniden tasarlanmış görünümü ve hissi ile birlikte, yeni işletim sistemi Windows 2000 çekirdeği üzerine inşa edildi ve kullanıcıya önceki Windows sürümlerinden daha kararlı ve güvenilir bir ortam sağladı. Windows XP, Home ve Professional olmak üzere iki sürümde geldi. Microsoft, her iki sürüm için mobiliteye ve kablosuz ağlara bağlanmak için tak ve çalıştır özelliklerine odaklandı. İşletim sistemi ayrıca 802.11x kablosuz güvenlik standardını da kullandı. Windows XP, Microsoft’un en çok satan ürünlerinden biri olmaya devam etti.

Windows Vista

Windows Vista , Windows XP’ye göre güvenilirlik, güvenlik, dağıtım kolaylığı, performans ve yönetilebilirlik açısından bir ilerleme sağladı. Bu sürümdeki yenilikler, donanım sorunlarını oluşmadan önce algılama yetenekleri, en son nesil tehditlere karşı koruma sağlayan güvenlik özellikleri, daha hızlı başlatma süresi ve yeni uyku durumuna getirildiğinde düşük güç tüketimiydi. Çoğu durumda, Windows Vista, aynı donanımda Windows XP’den belirgin şekilde daha duyarlıydı. Windows Vista, sistemleri güncel tutma maliyetini azaltan basitleştirilmiş ve merkezi masaüstü yapılandırma yönetimi.

Windows 7

Windows 7 , Windows 7’nin sunucu karşılığı olan Windows Server 2008 R2 ile birlikte piyasaya sürüldü. Windows 7’deki geliştirmeler ve yeni özellikler arasında çoklu dokunma desteği, Internet Explorer 8, iyileştirilmiş performans, daha hızlı başlatma süresi, Aero Snap, Aero Shake, sanal sabit diskler için destek, yeni ve geliştirilmiş Windows Media Center ve geliştirilmiş güvenlik bulunuyordu.

Windows 8

Windows 8 , baştan sona dokunmatik ekran kullanımı ve Windows 8 PC’nin dakikalar yerine saniyeler içinde yüklenmesini ve başlatılmasını sağlayan neredeyse anında açılma özellikleriyle geliştirilen tamamen yeniden tasarlanmış bir işletim sistemiydi.

Windows 8, daha geleneksel Microsoft Windows işletim sistemi görünümünü ve hissini, ilk olarak Windows Phone 7 mobil işletim sisteminde piyasaya sürülen yeni bir “Metro” tasarım sistemi arayüzü ile değiştirdi. Metro kullanıcı arayüzü öncelikle, dinamik ve gerçek zamanlı olarak güncellenen uygulamalara ve özelliklere bağlanan “Canlı Kutucuklardan” oluşan bir “Başlangıç ​​ekranı”ndan oluşuyordu. Windows 8, hem x86 bilgisayarları hem de ARM işlemcileri destekledi.

Windows 10

Windows 10 , Windows 8’in halefiydi. Windows 10, yeni işletim sisteminin “teknik önizleme” beta sürümünün (Güz 2014) ve “tüketici önizleme” beta sürümünün (2015 Başı) ardından 29 Temmuz 2015’te piyasaya çıktı. Windows 10, hızlı başlatma ve devam ettirme, yerleşik güvenlik ve genişletilmiş bir biçimde Başlat Menüsünün geri dönüşü özelliklerine sahipti. Windows’un bu sürümü aynı zamanda Microsoft’un yeni tarayıcısı Microsoft Edge’i de içeriyordu. Herhangi bir nitelikli cihaz (tabletler, bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve Xbox konsolları gibi), korsan Windows kopyalarına sahip olanlar da dahil olmak üzere Windows 10’a yükseltme yapabildi.

Windows 11

Microsoft, Windows 10’un Windows’un şimdiye kadarki son sürümü olacağını iddia etse de, Windows 11 yeni bir görsel tasarım, güncellenmiş uygulamalar, dokunmatik ekran optimizasyonları ve çoklu görev özellikleriyle geldi. Microsoft ayrıca Windows 11’in şimdiye kadarki en güvenli sürüm olduğunu iddia ediyor. Mevcut Windows 10 kullanıcıları, bilgisayarları sistem gereksinimlerini karşıladığı sürece ücretsiz olarak Windows 11’e yükseltebilecekler.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir