Sunucu İşletim Sistemleri Nedir.

Sunucu İşletim Sistemleri Nedir ;Bir sunucu işletim sistemi, özellikle çok kullanıcılı bilgisayar programlarını, ağa bağlı uygulamaları ve iş bilgisayarları için kritik programları çalıştırmak için bir platform olarak hizmet etmek üzere geliştirilmiş bir yazılımdır. Bu tür bir işletim sistemi (OS), genellikle bilgisayarlar arasında bilgi alışverişini belirtmek için kullanılan bir terim olan istemci-sunucu modelinde dağıtılan en yaygın uygulama türleriyle birlikte gelir. Örneğin, bir köprü metni aktarım protokolü (HTTP) veya web sunucusu, bir web sitesi oluşturmak için birlikte çalışan metin dosyalarını, resim dosyalarını ve komut dosyalarını barındırır veya “tutar”. Biri internete bağlanıp bir web adresi yazdığında, sitenin dosyalarını tutan sunucu, istenen sayfaları istemci bilgisayara veya isteği yapan makineye teslim eder veya “sunar”.

sunucu-isletim-sistemi-nedir

İstemci-sunucu modelinde sık kullanılan uygulamalar, bir ağ üzerinde dosya ve yazıcı paylaşımı, İnternet aracılığıyla web sayfalarını barındırma ve sunma, terminal hizmetleri ve e-posta gönderme ve alma işlemlerini yönetir . Bu tür bir bilgi işlem, bir kişinin kendi web sitesini yerel olarak barındırma ihtiyacı veya isteği olduğunda gerekli olabilir, bilgileri yaymak için bir intranet kurmak ve kesinlikle bir şirketin çalışanları arasında iletişime izin vermek, birden fazla bilgisayarın ortak bir ağ paylaşmasına izin vermek için. yazıcı veya dosyaların saklandığı ve belirli bir grup insan tarafından erişilebilen bir ağ sürücüsü kurmak için. Sunucu işletim sistemi, bu işlemlerin her birini gerçekleştirecek uygulamaların çalıştırıldığı platformdur.

Sunucu işletim sistemi seçiminde dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Bir kişinin harcayabileceği para miktarının belirlenmesini, sistemin donanım gereksinimlerini, yazılıma dahil olan veya “paketlenmiş” uygulamaları, donanımın ve sistemin gücünü, güvenliği, ölçeklenebilirliği, mevcut yönetim araçlarını ve üçüncü taraf programları yükleme seçenekleri. Yönetim araçlarının dikkate alınması ve bunların nasıl kullanılacağı bilgisi de önemlidir çünkü bir sunucu işletim sistemi, ticari olmayan, tek kullanıcılı amaçlara yönelik sistemler kadar kullanıcı dostu olma eğiliminde değildir.

İstemci bilgisayarların sunucudan yapacakları isteklerin sayısı çok yüksekse, kapalı kalma sürelerini önlemek için genellikle çok büyük bir depolama kapasitesine ve birden çok işlemciye sahip bir donanım üzerinde çalışabilen çok güçlü bir sunucuya ihtiyaç duyulur. Diğer donanım hususları, tercih edilen belirli sunucu işletim sistemi tarafından belirlenir. İstikrar da son derece önemlidir; ticari bir web sitesini barındıran bir web sunucusu arızalanırsa, bir şirketin satışları düşebilir ve karını etkileyebilir. Sunucu işletim sistemi altında çalışabilen çok önemli uygulamaların mevcudiyetinin dikkate alınması da çok önemlidir, çünkü gerekenler dahil edilmezse, şirket e-postalarının işlenmesi gibi bilgi işlem ihtiyaçlarını karşılamak için üçüncü taraf programların kurulmasına ihtiyaç duyulacaktır.

Bir sunucu işletim sistemi seçerken ve onunla çalışırken güvenlik de büyük önem taşır. Saldırı riskini azaltmaya yardımcı olmanın bir yolu , istemci bilgisayarlardan yalnızca bir tür isteği işlemeye adanmış platformlar olan özel sunucular olarak bilinenleri kurmaktır . Örneğin, bir e-posta sunucusu yalnızca şirket e-postasının gönderilmesi ve alınmasıyla ilgili istekleri işler; ortak bir yazıcıyı paylaşan bilgisayarlar tarafından üretilebilen birden çok isteğin işlenmesine dahil olmaz. Bazen bilgi teknolojisi (BT) uzmanları, gelen postaları işlemek için bir sunucu ve giden postaları işlemek için başka bir sunucu bile kurar.

Umarım Sunucu İşletim Sistemleri Nedir sorusunun cevabını bulabilmişinizdir.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir