Pfsense Dns Ayarları 

Pfsense dns ayarları 2 bölümden düzenlenmektedir.Ayrıca pfsense te pfsense dns_probe_finished_nxdomain hatası dns ayarlarından kaynaklanmaktadır.

Services/DHCP Server ‘den ilgili bölümen dns ayarları girilebilir.Burada girilen dns adresi dhcp sunucu pfsensin kendisi olursa bir sonraki resimdeki dns ayarlarını yapmanız gerekmektedir.

pfsense-dns-ayarlari

System / General Setup ayarlarından dns sunucu adresi eğer pfsense yapacaksanız ilgili ayarlar yapılır.

pfsense-dns-ayarlari

Özetleyecek olursak 1. resimdeki ayarlar dhcp’den dağıtılan dns ayarlarıdır.2. resimdekide eğer dns sunucu pfsense olacaksa ilgili ayarlar yapılır.

DNS nedir?

Alan adı sistemi (DNS), internet alan adlarının bulunduğu ve İnternet Protokolü (IP) adreslerine çevrildiği bir adlandırma veritabanıdır . Alan adı sistemi, insanların bir web sitesini bulmak için kullandıkları adı, bir bilgisayarın o web sitesini bulmak için kullandığı IP adresine eşler.

Örneğin, birisi bir web tarayıcısına “example.com” yazarsa, perde arkasındaki bir sunucu bu adı karşılık gelen IP adresine eşler. 

Web’de gezinme ve diğer birçok internet etkinliği, kullanıcıları uzak ana bilgisayarlara bağlamak için gerekli bilgileri hızlı bir şekilde sağlamak için DNS’ye güvenir. DNS eşleme, internet genelinde bir otorite hiyerarşisinde dağıtılır. Erişim sağlayıcıları ve işletmelerin yanı sıra hükümetler, üniversiteler ve diğer kuruluşlar genellikle kendi atanmış IP adresleri aralıklarına ve atanmış bir alan adına sahiptir. Ayrıca, bu adların bu adreslerle eşlenmesini yönetmek için genellikle DNS sunucuları çalıştırırlar. Çoğu Tekdüzen Kaynak Bulucu (URL’ler), istemci isteklerini alan web sunucusunun etki alanı adı etrafında oluşturulur.

DNS nasıl çalışır?

DNS sunucuları, URL’leri ve alan adlarını bilgisayarların anlayabileceği ve kullanabileceği IP adreslerine dönüştürür. Bir kullanıcının bir tarayıcıya yazdıklarını, makinenin bir web sayfasını bulmak için kullanabileceği bir şeye çevirir. Bu çeviri ve arama işlemine DNS çözümlemesi denir .

Bir DNS çözümlemesinin temel süreci şu adımları takip eder:

  1. Kullanıcı bir tarayıcıya bir web adresi veya alan adı girer.
  2. Tarayıcı, etki alanının hangi IP’ye veya ağ adresine karşılık geldiğini bulmak için ağa özyinelemeli DNS sorgusu adı verilen bir mesaj gönderir.
  3. Sorgu , özyinelemeli çözümleyici olarak da adlandırılan ve genellikle internet servis sağlayıcısı ( ISS ) tarafından yönetilen yinelemeli bir DNS sunucusuna gider . Özyinelemeli çözümleyici adrese sahipse, adresi kullanıcıya döndürür ve web sayfası yüklenir.
  4. Özyinelemeli DNS sunucusunun bir yanıtı yoksa, bir dizi başka sunucuyu şu sırayla sorgulayacaktır: DNS kök ad sunucuları, üst düzey etki alanı (TLD) ad sunucuları ve yetkili ad sunucuları.
  5. Üç sunucu türü birlikte çalışır ve sorgulanan IP adresini içeren bir DNS kaydı alana kadar yeniden yönlendirmeye devam eder. Bu bilgileri özyinelemeli DNS sunucusuna gönderir ve kullanıcının aradığı web sayfası yüklenir. DNS kök ad sunucuları ve TLD sunucuları öncelikle sorguları yeniden yönlendirir ve çözümü nadiren kendileri sağlar.
  6. Özyinelemeli sunucu, IP adresini içeren etki alanı adı için A kaydını depolar veya önbelleğe alır. Bir dahaki sefere o alan adı için bir istek aldığında, diğer sunucuları sorgulamak yerine doğrudan kullanıcıya yanıt verebilir.
  7. Sorgu yetkili sunucuya ulaşırsa ve bilgiyi bulamazsa, bir hata mesajı döndürür.

Çeşitli sunucuları sorgulayan tüm süreç, bir saniyenin çok küçük bir kısmını alır ve genellikle kullanıcı tarafından algılanamaz.

DNS sunucuları, kendi alanlarının içinden ve dışından gelen soruları yanıtlar. Bir sunucu, etki alanı dışından, etki alanı içindeki bir ad veya adres hakkında bilgi almak için bir istek aldığında, yetkili yanıtı sağlar.

Bir sunucu, kendi etki alanından o etki alanı dışındaki bir ad veya adres için bir istek aldığında, isteği genellikle ISP’si tarafından yönetilen başka bir sunucuya iletir.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir