Network Monitoring Nedir ?
Network Monitoring Günümüzde çok önem kazanana bir yapıdır.Bilgisayar ağları, bulut erişimi, doğrudan kullanıcı uygulamaları, mobil erişim ve IoT cihazından oluşuyor ve gerçek anlamda ‘sınırsız’ olmaya yakın. Ağlar genişledikçe ve daha karmaşık hale geldikçe, işletmelerin ağ izlemeyi daha ciddiye alması zorunludur.Network Monitoring Nedir sorusunun cevabını makalemizi okumaya devam ederek bulacaksınız.
Network Monitoring IT endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ağ izleme , yönlendiriciler, anahtarlar, güvenlik duvarları, sunucular ve VM’ler gibi tüm ağ bileşenlerinin hata ve performans açısından izlendiği ve kullanılabilirliklerini korumak ve optimize etmek için sürekli olarak değerlendirildiği kritik bir BT sürecidir. Ağ izlemenin önemli bir yönü, proaktif olması gerektiğidir. Performans sorunlarını ve darboğazları proaktif olarak bulmak, sorunları ilk aşamada belirlemeye yardımcı olur. Verimli proaktif izleme, ağ kesintilerini veya arızaları önleyebilir.
Temel unsurların izlenmesi.
Arızalı ağ cihazları ağ performansını etkiler. Bu, erken tespit yoluyla ortadan kaldırılabilir ve bu nedenle ağ cihazı izleme son derece önemlidir. Etkin ağ izlemede ilk adım, izlenecek cihazları ve ilgili performans metriklerini belirlemektir. İkinci adım, izleme aralığının belirlenmesidir. Masaüstü bilgisayarlar ve yazıcılar gibi cihazlar kritik değildir ve sık izleme gerektirmezken, sunucular, yönlendiriciler ve anahtarlar iş açısından kritik görevleri yerine getirir, ancak aynı zamanda seçici olarak izlenebilen belirli parametrelere sahiptir.
İzleme aralığı.
İzleme aralığı, performans ve kullanılabilirlik durumunu belirlemek için ağ cihazlarının ve ilgili ölçümlerinin sorgulanma sıklığını belirler . İzleme aralıklarının ayarlanması, ağ izleme ve raporlama araçlarının yükünü hafifletmeye yardımcı olabilirve sırayla, kaynaklarınız. Aralık, izlenen ağ cihazının veya parametrenin türüne bağlıdır. Cihazların kullanılabilirlik durumu, tercihen her dakika en az zaman aralığında izlenmelidir. CPU ve bellek istatistikleri her 5 dakikada bir izlenebilir. Disk kullanımı gibi diğer ölçümler için izleme aralığı uzatılabilir ve her 15 dakikada bir yoklama yapılması yeterlidir. Her cihazı en az aralıklarla izlemek ağa yalnızca gereksiz yük ekler ve çok da gerekli değildir.
Protokol ve türleri.
Bir ağı ve cihazlarını izlerken, yaygın bir iyi uygulama, ağ performansı üzerindeki etkisini en aza indirmek için güvenli ve bant genişliği tüketmeyen bir ağ yönetim protokolü benimsemektir. Ağ cihazlarının ve Linux sunucularının çoğu SNMP(Basit Ağ Yönetim Protokolü) ve CLI protokollerini destekler ve Windows cihazları WMI protokolünü destekler. SNMP, ağ öğelerini yönetmek ve izlemek için yaygın olarak kabul edilen ağ protokollerinden biridir. Ağ öğelerinin çoğu bir SNMP aracısı ile birlikte gelir. Ağ yönetim sistemi (NMS) ile iletişim kurmak için etkinleştirilmeleri ve yapılandırılmaları yeterlidir. SNMP okuma-yazma erişimine izin vermek, cihaz üzerinde tam bir kontrol sağlar. SNMP kullanarak, cihazın tüm konfigürasyonu değiştirilebilir. En iyi ağ izleyicisi , SNMP okuma/yazma ayrıcalıkları ayarlayarak ve diğer kullanıcılar için kontrolü kısıtlayarak yöneticinin ağdan sorumlu olmasına yardımcı olur.
Proaktif izleme ve Eşikler.
Ağ kesintisi çok paraya mal olabilir. Çoğu durumda, son kullanıcı bir ağ sorununu ağ yönetim ekibine bildirir. Bunun arkasındaki neden, proaktif bir kurumsal ağ izleyicisine zayıf bir yaklaşımdır. Gerçek zamanlı ağ izlemedeki temel zorluk, performans darboğazlarını proaktif olarak belirlemektir. Bu, ağ izleme uygulamasında eşiklerin önemli bir rol oynadığı yerdir . Eşik sınırları, iş kullanım durumuna bağlı olarak cihazdan cihaza değişiklik gösterir.
Eşik ihlallerine dayalı anında uyarı.
Eşiklerin yapılandırılması, sunucularda ve ağ cihazlarında çalışan kaynakların ve hizmetlerin proaktif olarak izlenmesine yardımcı olur. Her cihaz, kullanıcı tercihine ve ihtiyacına göre ayarlanmış bir aralık veya eşik değerine sahip olabilir. Çok seviyeli eşik, karşılaşılan herhangi bir arızanın sınıflandırılmasına ve çözülmesine yardımcı olabilir. Eşikler kullanılarak, ağ izleme uyarıları , cihaz çökmeden veya kritik duruma gelmeden önce yükseltilebilir.
Gösterge tabloları ve özelleştirme.
Veriler ancak doğru hedef kitleye açık bir şekilde sunulduğunda faydalı olur. BT yöneticilerinin ve kullanıcılarının oturum açar açmaz kritik ölçümler hakkında bilgi sahibi olmaları önemlidir. Bir ağ panosu, yönlendiricilerden, anahtarlardan, güvenlik duvarlarından gelen kritik ölçümlerle ağınızın mevcut durumuna bir bakışta genel bir bakış sağlamalıdır. sunucular, hizmetler, uygulama, URL’ler, yazıcı, UPS ve diğer Altyapı cihazları. Gerekli özellikleri ve gerçek zamanlı performans grafiklerini izlemek için widget desteği, yöneticilerin sorunları hızla gidermelerine ve cihazları uzaktan izlemelerine yardımcı olabilir.
Yüksek Kullanılabilirlik ve Yük Devretme.
Güvenilir ağ izleme aracınız çöken veya ağ bağlantısını kaybeden bir sunucuda çalışırken ne olur ? Bu konuda uyarılmak isteyeceksiniz ve ayrıca başka bir ikiz gerçek zamanlı ağ izleme uygulaması kurulumunun yedeği/beklemesi kullanılarak durumun otomatik olarak düzeltilmesini isteyeceksiniz. Yüksek kullanılabilirlik, bir izleme sisteminin sürekli kullanılabilirliğini ifade eder. Her bir ağ olayı – cihaz hastalığı, sağlıksız bant genişliği seviyeleri, DoS saldırıları vb., karşı önlemlerin hemen alınabilmesi için derhal dikkatinize sunulmalıdır.
Yük devretme ve yeniden çalışma işlevi, ikincil bir bekleme sunucusu kullanarak her zaman izlenen bir ağ ortamı sağlar. Birincil sunucuda bir arıza meydana gelirse, ikincil sunucu devralmak için hazırdır ve veritabanı güvenlidir. Bu, yüzde yüz ağ ve cihaz çalışma süresi sağlar.